Berki Éva

 

bölcsész, indiai táncművész - Bharatanatyam

EU tolmács, a Danvantara Kiadó angol nyelvi fordítója

 

Berki ÉvaTánctanulmányaimat klasszikus balettel kezdtem 7 évesen, majd változatos stílusokba kóstoltam bele.

A klasszikus indiai táncot 15 évesen kezdtem tanulni Kiss Tímea táncművésznél. Hamar rájöttem, hogy számomra egyik másik táncstílus sem nyújt olyan kiteljesítő élményt, mint az indiai tánc, hiszen a Bharatanatyam nem csak egy táncstílus, hanem több ezer éves hagyomány, szakralitás és filozófia. Így a tánc mellett elkezdtem foglalkozni az indiai kultúrával is, próbáltam (jelenleg is próbálom) beleásni magam az indiai mitológiába és filozófiába. Ilyen irányú tanulmányaimban nagy szerepet játszott Bakos Atilla, író-filozófussal való találkozásom. Már ekkor megfogalmazódott bennem: azt szeretném, ha ő lenne a lelki tanítómesterem. Azóta évek teltek el, melyek során volt szerencsém Atillát hallgatni, tőle tanulni, illetve fordítóként együttműködni vele a könyvkiadásban.

Visszatérve az indiai tánchoz, 6 év szegedi tanulás után kerültem fel Budapestre Gulyás Ildikó táncművészhez. Nála egy évet tanultam, majd egy tánctársammal illetve barátnőmmel együtt kijutottunk Indiába az indiai állam ösztöndíja (ICCR), illetve Ildikó jóvoltából. Az itt eltöltött egy tanév alatt India érdemes művészénél Padmashri Meenakshi Chitharanjannál folyattuk tanulmányainkat. Emellett a dél-indiai klasszikus zene (karnatikus zene) alapjait is igyekeztünk elsajátítani Randhini Arwind énekművésznő irányításával. A tanév végén teljesítettük az Indiában hagyományos vizsgatáncot (arangétram), amely a táncos első szóló fellépése. Ez egy élő zenével kísért másfél órás előadás, amely meghatározott típusú darabokból áll.

Indiából 2011 nyarán jöttem haza, azóta is rendszeresen foglalkozok klasszikus indiai táncokkal, jelenleg az Anjali táncformáció keretében.

 

Táncmestereim:

Kiss Tímea – táncművész, táncoktató

Gulyás Ildikó – táncművész, táncoktató, a Nadantam tánccsoport alapítója

Padmashri Meenakshi Chitharanjan – az Indiai állam érdemes művésze, táncoktató, a 20 éve fennálló Kaladiksha tánciskola alapítója és vezetője

 

Lelki tanítómestereim:

Bakos Attila – író, filozófus, a jógatudomány és vedánta mestere, a védikus kultúra magyarországi megalapozója 

Sripad B.S. Gószvámi Maharádzs – a bhakti jóga tudományának mestere