Berki Éva

 

bölcsész, indiai táncművész - Bharatanatyam

EU tolmács, a Danvantara Kiadó angol nyelvi fordítója

 

Berki Éva

India iránti érdeklődésem a tánccal kezdődött: tizenöt évesen kezdtem klasszikus indiai táncot (Bharatanátjam) tanulni, majd Indiában is eltölthettem egy tanévet. Hamar rájöttem, hogy számomra egyik másik művészeti ág sem nyújt olyan kiteljesítő élményt, mint az indiai tánc, hiszen a Bharatanátjam nemcsak egy táncstílus, hanem több ezer éves hagyomány, szakralitás és filozófia. Így a tánc mellett elkezdtem foglalkozni az indiai kultúrával is, próbáltam (jelenleg is próbálom) beleásni magam a védikus mitológiába és filozófiába. Ilyen irányú tanulmányaimban nagy szerepet játszott Bakos Atilla, író-filozófussal való találkozásom. Már ekkor megfogalmazódott bennem: azt szeretném, ha ő lenne a tanítómesterem. Azóta évek teltek el, melyek során volt szerencsém Atillát hallgatni, tanulni tőle, illetve fordítóként együttműködni vele a könyvkiadásban.

A szanszkrit nyelvvel először táncdarabjaink szövegében, majd fordítói munkám során találkoztam. A nyelvet szisztematikusan 2015-ben kezdtem el tanulni Dr. Körtvélyesi Tibortól, a Buddhista Főiskola docensétől. A hagyomány szerint azonban a szanszkrit nyelv tökéletes elsajátításához 49 év szükséges, úgyhogy még jó pár év áll előttem ezen az úton.

 

Táncmestereim:

Kiss Tímea – táncművész, táncoktató

Gulyás Ildikó – táncművész, táncoktató, a Nadantam tánccsoport alapítója

Padmashri Meenakshi Chitharanjan – az Indiai állam érdemes művésze, táncoktató, a 20 éve fennálló Kaladiksha tánciskola alapítója és vezetője

 

Lelki tanítómestereim:

Bakos Attila – író, filozófus, a jógatudomány és vedánta mestere, a védikus kultúra magyarországi megalapozója 

Sripad B.S. Gószvámi Maharádzs – a bhakti jóga tudományának mestere