Győri Bálint

 

fizikus, informatikus

 

Győri BálintEgész eddigi életemre a folyamatos horizont tágítás és a minél szélesebb ismeret szerzés volt jellemző. Már csak a lakhelyeimből fakadóan átéltem e fokozatos változást, mivel fiatalként egy kis faluban nőttem fel, melyből Pécsre kerültem gimnáziumba és egyetemre, jelenleg pedig Budapesten élek. Ennek a vonulatnak köszönhetően bepillantást nyertem három eléggé eltérő világba, aminek hála tapasztalati módon harmonizálni tudtam magamban őket, és így mind a vidéki természethez közelibb, mind pedig a nagyvárosi pörgős életben otthonosan érzem magam.

Evangélikusnak kereszteltek, katolikus gimnáziumba és kollégiumba jártam, valamint részt vettem több ökumenikus rendezvényen is. Majd egy magyar hagyományőrző műhelyen – mely főként V. Molnár József és Papp Gábor gondozásában működött – találkoztam Bodó Zoltánnal, kit első lelki tanítómesteremnek tekintek. Ő egy erdélyi származású faragó mester volt, aki elég nehéz sorsot tudhatott magáénak, köztük több isteni kegynek mondható halálból való visszatéréssel. Ő nyitotta fel elsőként a szememet arra, hogy a lelki élet az egy sokkal mozgalmasabb, izgalmasabb, tapasztalatokkal teli élvezetes út, mint ahogy azt addig hittem.

Nem sokkal utána bukkantam rá Bakos Attila egyik előadásának plakátjába, ahova eljutva egy igen egyszerű érzés fogalmazódott meg bennem: „Otthon vagyok, ezt kerestem.”

Azóta is folyamatosan tőle tanulok, és egy komplex tudás elsajátításába kezdhettem. Az élet minden síkján alkalmazható gyakorlati ismeret anyagról van szó, mely segít anyagi, magánéleti, lelki és szellemi úton is gyarapodni. Neki köszönhetően találkoztam indiai lelki tanítómesteremmel B. S. Govinda Szvámíval, kitől felavatást kértem, és szerencsémre két utazás alkalmával is sikerült vele személyesen társulnom.

 

Egyetemi tanulmányaim során fizikát és informatikát tanultam, valamint filozófiai előadásokat is látogattam. Igen örömteli pillanat volt számomra, mikor elkezdtem felfedezni a reál és humán tudományok kapcsolódásait, hogy hogyan fonódnak egybe, de mind erre csak akkor tudtam igazán ráébredni, mikor már Bakos Attila vezetése alatt tanulmányoztam az indiai védikus irodalmat, ahol ha megfelelő útmutatást kap az ember, akkor ki tudja nyitni a „titkos” ajtókat, melyek mögött megtalálja azt a tudást, melyet a nyugati tudományok egy másik úton haladva, most kezdenek felfedezni. Ám fontosnak tartom kiemelni, hogy nem ellentétes célokról, elvekről van szó, csak más-más megközelítési módszerekről. Zárásként ide is szeretném idézni B. S. Govinda Szvámí két számomra igen fontos mondatát:

 „A lelki fejlődéshez három dolog kell: tolerancia, tolerancia és tolerancia.”

 „A fejlődésben nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.”

 

Elért eredmények:

- Még általános iskolásként az év tanulója két alkalommal, valamit gorundbirkózós arany és ezüstérmek

- Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségi, Arató Orbán díjjal kitüntetve

- A Pécsi Fúvós Zenekar tagja két éven keresztül (tenor-szaxofon)

- Fizikus-Informatikus diploma (öt éves egyetemi képzés)

- 6 éve szoftverfejlesztő, emellett hobbi szintem digitális fotózás és videózás

 

2006. mantra beavatás B. S. Govinda Szvámí által

2007. brahmana avatás B. S. Govinda Szvámí által

Indiai utazások 2009-ben és 2012-ben.